ကြက်ကို ဇဗါဟ်ပြု လုပ်ပြီးနောက်
အမွှေးနှုတ်ရန် ဖင်မဖေါက်ပဲ ပွက်ပွက်ဆူ
နေသောရေနွေးထဲတွင် သုံးမိနစ်/လေးမိနစ်ခန့်စိမ်လိုက်ပါ ကအတွင်းထဲမှအညစ်အကြေးများသည် ကြက်၏အသားထဲသို့စိမ့်ဝင်သွားသောကြောင့် ၎င်းကြက်သည် မစားပိုင်တော့ပါ။(ပွက်ပွက်ဆူနေသောရေနွေးဟူသည်မှာကျွှမ်းကျင်သူများ၏လေ့လာချက်အရ 52ဒီဂရီစင်တီဂရိတ် အတိုင်းအတာခန့်ရှိသော/ထို့ထက်ပိုသောအတိုင်းအတာကိုဆိုလိုပါသည်)
အကယ်၍ ရေနွေးသည်အမွှေးနှုတ်လို့ရနိူင်ရုံသာပူ၍ ပွက်ပွက်ဆူနေခြင်းမရှိပါက (52ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်ထက်နိမ့်ပါက) ဖင်မဖေါက်ရသေးသည့် ဇဗါဟ်လုပ်ထားပြီးသောကြက်အား ၎င်းရေနွေးထဲတွင်စိမ်လိုက်ခြင်းကြောင့်ကြက်သည် ဟရာမ်ဖြစ်မသွားပေ။ ၎င်းကြက်ကိုသူံးကြိမ်ရေဆေးလိုက်ခြင်းဖြင့်သန့်သွားမည်။
အကယျ၍ ရနှေေးသညျပှကျပှကျဆူနမေညျ သျို့သောျဖငျမဖေါကျရသေးသောကွကျအား၎င်းငျးပှကျပှကျဆူနသေော ရနှေေးထဲတှငျ စက်ကနျ့အခြိ ု့သာ စိမျလိုကျပါကလညျး ၎င်းငျးကွကျသညျဟရာမျဖွစျမသှားပေ။သုံးကွိမျရဆေေးလျိုကျရမညျ။
အကောင်းဆုံးနှင့်ဟရာမ်နှင့်ဝေးသည့်နည်းလမ်းမှာ ကြက်ကို ဖင်ဖေါက်ပြီးအညစ်အကြေးများဆွဲထုတ်ပြီးမှသာရေနွေးထဲတွင်စိမ်ခြင်းဖြစ်သည်။
ဇဗါဟ်လုပ်ထားပြီးသောကြက်တစ်ကောင်ကိုစိမ်ထားပြီးဖြစ်သောရေနွေးထဲသို့နာက်တစ်ကောင်ကို မစိမ်သင့်ပါ။အကယ်၍ထိုသို့စိမ်ခဲ့မိပါက၎င်းကြက်၏အရည်ခွံသည်သုံးကြိမ်ရေဆေးပြီးမှသာ သန့်ရှင်းမည်ဖြစ်သည်။အရည်ခွံခွါလိုက်ပါကရေဆေးစရာမလိုအပ်တော့ပါ။အသားကတော့ မသန့်ဖြစ်မသွားပေ။
ကြက်ဒိုင်များတွင် ကြက်အကောင်ရည်များစွာကို အချိန်နှင့်တပြေးညီရေနွေးအိုးကြီးတစ်လုံးထဲတွင် တနေကုန် စိမ်လေ့ရှိသည်။ ထို့ကဲ့သို့စိမ်ထားသောကြက်သားများသည်ဟရာမ်မဖြစ်ပေ။ သို့သော် အရည်ခွံသန့်ရှင်းစေရန်သုံးကြိမ်စီဆေးကြောလိုက်ရမည်။
ဖင်မဖေါက်ရသေးသောကြက်အားမီးကင်၍အမွှေးနှုတ်သောအခါ အမွှေးနှုတ်လို့ရရုံသာ အပေါ်ယံမီးကင်ပါကကြက်မသန့်ဖြစ်မသွားပေ။ဇဗါဟ်လုပ်ပြီးသည်နှင့် ဖင်ဖေါက်ပြီးမှသာအမွှေးနှုတ်သည့်လုပ်ငန်းကိုလုပ်သင့်သည်။
ကြက်ဇဗါဟ်လုပ်သောအခါ အပြင်သိူ့စီးထွက်/ပန်းထွက်သောသွေးသည် မသန့်သော ဟရာမ် ဖြစ်သောသွေးဖြစ်သည်။ထို့ကြောင့်ကြက်ကိုဇဗါဟ်လုပ်ပြီးပါက ၎င်းသွေးအားပြောင်စင်အောင်ဆေးကြောပြီးမှသာ ရေနွေးထဲတွင်စိမ်ရမည်။
စားပိုင်ခွင့်ရှိသောတိရစ္ဆာန်များ၏ ဖိုအင်္ဂါ /မအင်္ဂါ/ဝှေးစေ့နှစ်လုံး/အကြိတ်/သည်းခြေ /ဆီးအိမ် /ဇဗဟ်လုပ်ရာတွင်စီးကျလာသောသွေး တို့သည် စားပိုင်ခွင့်မရှိသောအရာများဖြစ်သည်။
ကြက်တွင်၎င်းအရာများအားလုံးတစ်ခုမကျန်မပါဝင်သော်လည်း ၎င်းအရာများထဲတွင် အကြုံးဝင်သော အရာများသည်ဟရာမ်ဖြစ်သည်။ဟရာမ် မဂဇ် ခေါ် ဟရာမ်ကြောသည် စားပိုင်သည်။ ဟလာလ်ဖြစ်သည်။
لوألقیت الدجاجة حال غلیان الماء قبل أن یشق بطنہا لنطف اور کرش قبل أن یغسل إن وصل الماء إلی حد الغلیان ومکثت فیہ بعد ذلک زماناً یقع فی مثلہ التشرب والدخول فی باطن اللحم لا تطہر ابداً إلا عند أبی یوسف رحمہ اللہ کما مر فی اللحم، وإن لم یصل الماء إلی حد الغلیان أو لم تترک إلا مقدار ما تصل الحرارة إلی سطح الجلد لإنحلال مسام السطح عن الریش والصوف تطہر بالغسل ثلاثاً کما حققہ الکمال (مراقی الفلاح مع الطحطاوی:۱۶۰-۱۶۱)
عنوان:ابلتے پانی میں مرغے كو غوطہ دے كر اس كے پر اتارنا
سوال:مرغوں کا گوشت فروخت کرنے والے مرغہ کو ذب کرنے کے بعد ابلتے پانی میں ڈال دیتے ہیں تاکہ اس کے پر نکل جائیں۔ کچھ پر پانی میں ہی ازخود گر جاتے ہیں پھر مرغہ کو باہر نکال کر ہاتھ سے مسل کے سارے پر بڑی آسانی سے پر اتر جاتے ہیں۔ کیا اس طرح سے پر اتارے ہوئے گوشت کو کھانا درست ہے؟
جواب نمبر: 170656
بسم الله الرحمن الرحیم
مرغ کو ذبح کرنے کے بعد پیٹ سے آلائش و گندگی نکالے بغیر تیز گرم پانی میں اگر اتنی دیر چھوڑ دیا جائے کہ اس کی نجاست گوشت میں سرایت کر جائے تواس سے گوشت ناپاک ہو جاتا ہے پھر اس کا کھانا حلال نہیں رہتا اس لئے اس طریقے پر یعنی پیٹ سے آلائش نکالنے سے پہلے ابلتے تیز گرم میں مذبوحہ مرغ کو ڈالنے سے احتراز کیا جائے۔
دارالافتاء،
دارالعلوم دیوبند
ဖသာဝါရှာမီကျမ်း /ဟာရှီယာသွဟ်သွာဝီ ကျမ်း
ဖသာဝါကာစေမီယာ ကျမ်း/အီဇွာဟွလ်မစာအိလ်နှင့် ဒါရွလ်အိုလူးမ်ဒေယိုဗန့်ဒ် ကျောင်း၏ဖသ်ဝါအမှတ်စဉ် (157410)မှ မှီငြမ်းကိုးကား၍တင်ပြခြင်းသာဖြစ်သည်။)
စုစည်းတင်ပြသူ…
Inamulhasan Mazahiri
0 تعليقات